Alkanna barwierska w mydle

Alkanna barwierska jest nazywana inaczej czerwienicą. Dawniej ze względu na barwiące właściwości używano jej do barwienia tkanin, bądź ust w formie pomady.

W środowisku kwaśnym daje różowy kolor. W mydle są to odcienie sinego niebieskiego, niebieskiego, fioletowego. Wszystko zależy od mocy takiego wyciągu olejowego.  Ja miałam macerat w medium oleju ze słodkich migdałów.

Co to jest wyciąg olejowy (gdzieniegdzie nazywany maceratem)?

 

Jest to ekstrakcja substancji czynnych z danej części rośliny (korzenia, ziela, kwiatów) przy pomocy oleju. Istnieją dwa sposoby ekstrakcji surowca olejami:  „na ciepło” i „na zimno”.  Początkowe czynności są takie same. Należy spryskać zioła spirytusem aby umożliwić lepszą ekstrakcję substancji czynnych do podłoża jakim jest olej w tym przypadku, a następnie wsypać do słoja (suszone – połowę, świeże – można wypełnić cały).

  1. W metodzie na ciepło podgrzewa się zioła zalane olejem  w kąpieli wodnej przez 3 godziny, cedzi i w ten sposób uzyskuje gotowy wyciąg na szybko. 
  2. W metodzie na zimno stawia się zakręcony słoik w ciepłym miejscu np. na parapecie, codziennie nim potrząsa i po upływie 2-3 tygodni cedzi przez gazę.

Do wyciągów warto wybierać oleje rafinowane, ze względu na ich długą trwałość i możliwość podgrzania. Polecanymi olejami do maceracji są: olej słonecznikowy wysokooleinowy, olej ryżowy, kokosowy, ze słodkich migdałów czy oliwa z oliwek. Do mydeł jako dodatek w formie czystej jak i w formie ekstraktu olejowego, można dodać wiele olejów i maseł. Wszystko zależy od tego, jakie parametry i właściwości mydła pragnie się uzyskać. 

 

Co zawiera taki wyciąg olejowy z alkanny barwierskiej?

 

  • krzemionki,
  • śluzy,
  • antocyjany,
  • flawonoidy.

Krzemionki (których dużo jest też np. w przytulii, poziewniku, miodunce, pokrzywie, skrzypie, ogóreczniku) oraz związki krzemu, reagują z wodorotlenkiem tworząc meta lub ortokrzemy. Zioła bogate w krzemionkę nie wystarczy zaparzyć. Konieczne jest gotowanie surowca przynajmniej przez 10 minut. I trzeba pamiętać, aby ten odwar potem zamrozić. Wszystko co nie jest wodą albo octem mrozimy.

 

Receptura:

NaOH 213.40
Woda 472,50
przetłuszczenie 8%

wyciąg z alkanny na  oleju ze słodkich migdałów 675 g

olej rycynowy 50 g
olej kokosowy 350 g

łój wołowy 250 g
masło shea rafinowane 250 g
15 g olejku eterycznego (np. litsea cubeba lub mirtu cytrynowego)

1 łyżka jedwabiu owsianego

1 łyżeczka miki różowej rozdrobiona wcześniej w odrobinie oleju

 

Wykonanie:

  1. Pamiętamy o BHP, zakładamy rękawiczki, osłonę na oczy, staramy się o pracę w przewiewie lub pod wyciągiem.
  2. Odważamy wodorotlenek i wodę. NaOH rozpuszczamy w wodzie, tak powstaje  ług.  Wodę można zamrozić w kostki, wtedy pozbędziemy się oparów, a i ług szybciej ostygnie.
  3. Rozpuszczamy twarde tłuszcze ( olej kokosowy, łój wołowy, masło shea) w kąpieli wodnej.  Gdy się rozpuszczą, odstawiamy pojemnik z nimi i dolewamy odważone tłuszcze w temperaturze pokojowej ( olej rycynowy, wyciąg olejowy z korzenia alkanny  barwierskiej).
  4. Gdy temperatura ługu i tłuszczy osiągnie ok 38 st. C wlewamy ług do tłuszczy. Blendujemy 1-2 razy, dodajemy olejek eteryczny, barwnik rozpuszczony w odrobinie oleju, a następnie mieszamy wszystko szpatułką silikonowa i przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.
  5. Kroimy po -8-9 godzinach,  gdy widać że mydło stężało, odchodzi od formy i bez szkody można je wyjąć i pokroić. Odstawiamy na półkę. Będzie gotowe do użycia po 6 tygodniach, a prawdziwej mocy nabierze po 3 miesiącach.

 

Udostępnij w social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Kategorie

O autorze

Katarzyna Kochnowicz

Katarzyna Kochnowicz

Zapraszam Cię w moje strony na opowieści o roślinach, spacer botaniczny i wspólne warsztaty. Napijemy się niepowtarzalnej lokalnej herbaty pachnącej łąką i lasem.

Facebook

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wpisy na blogu

Mydła
Katarzyna Kochnowicz

Mydło z mlekiem mamy.

  Mleko mamy jako kosmetyk służy dziecku od pierwszych dni życia. Parę kropel dodane do kąpieli koi delikatną skórę, natłuszcza ją. Goi brodawki. Jeśli ktoś

Czytaj artykuł »