Jest takie cudowne miejsce na mapie Polski. Raj dla wielbicieli olejków eterycznych i rzemiosła jakim jest destylacja. Autentyczność i pasja jaka bije od Moniki i Pawła Piaseckich jest kolejnym argumentem, by jechać do Nich warsztaty. Pokażę wam co jako mydlarka i zielarka z nich wyniosłam.
Destylowaliśmy szyszki chmielu, ziele krwawnika, ziele nawłoci, koper, lawendę, kłącze tataraku i szyszkojagody jałowca. Ten ostatni urzeka mnie niezmiernie. Wyszedł aromatyczny, żywiczny hydrolat, a także sporo olejku eterycznego. Zanim jagody jałowca zaczęto używać jako przyprawy, przypisywano im magiczną moc i ceniono jako lekarstwo. Starożytne ludy otaczały krzak jałowca specjalnym kultem. Używany był dawniej jako jeden ze składników kadzidła w oraz stosowany jest do dzisiaj w świątyniach wielu wyznań.
Olejek jałowcowy jest składnikiem m. in. maści rozgrzewających miejscowo, i sama używałam go wykorzystywane do żeli przeciwreumatycznych. Z racji obfitości w wiele substancji aromatycznych, często stosuje się go do przyprawiania lub marynowania mięsa – głównie dziczyzny, oraz sosów (po utłuczeniu w moździerzu są bardziej wyraziste w smaku).
W Polsce występują 3 gatunki jałowca; powszechny w lasach i wrzosowiskach jałowiec pospolity, popularny w górach (głównie w Tatrach i na Babiej Górze) jałowiec halny, oraz bardzo rzadki, występujący tylko w Pieninach i objęty ochroną jałowiec sabiński.
Jakie właściwości ma jałowiec?
Tradycyjnie roślina jest potencjalnie stosowana jako środek:
- przeciwbiegunkowy,
- przeciwzapalny,
- ściągający
- i antyseptyczny
- oraz w leczeniu różnych schorzeń jamy brzusznej.
Główne składniki chemiczne występujące w J. communis L. to α-pinen, β-pinen, apigenina, sabinen, β-sitosterol, kampesterol, limonen, cupressuflawon i wiele innych.
Olejek eteryczny z jagód jałowca składa się głównie z węglowodorów monoterpenowych, takich jak β-pinen, α-pinen, sabinen, mircen i limonen. Ma działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne. Szyszkojagody zaś zawierają flawonoidy, kwas glukuronowy, żywice (do 10%), kwas L-askorbinowy (witamina C), kwasy tłuszczowe (laurowy, palmowy, olejowy, linolenowy), fitosterole (kampesterol, beta-sitosterol), kwas taninowy i galusowy, kwasy diterpenowe.
Hydrolat jałowcowy i olejek eteryczny z jagód jałowca mają udowodnione działanie antyoksydacyjne. Takie właściwości przeciwutleniające sprawiają, że znajdują zastosowanie m.in. w kosmetyce. Będzie doskonały w rozcieńczonej formie np. z octem domowym jako tonik lub jako składnik kremu.
Jakie właściwości ma jałowiec w mydle?
W mydle żywice i woski nie zostają zmydlone. Wpływają na twardość kostki, zmniejszają pienistość i przyczyniają się do okluzji, a także przyspieszają saponifikację. Garbniki i kwasy organiczne wpływają na konserwację ziołowej kostki mydlanej. Cukry wpływają na większą ilość piany, a olejek eteryczny daje piękny żywiczny zapach.
Ja użyłam hydrolatu jako wody na ług, a podestylacyjnych szyszkojagód jałowca jako peelingu. Miałam też trochę igliwia jałowcowego w rozdrobnionego i zalanego olejem słonecznikowym – efekt eksperymentów. – jego też postanowiłam dodać do mydła.
Recepturę zamieszczam w zdjęciu poniżej. Mała uwaga: szyszkojagody przed wrzuceniem do tzw. budyniu rozdrobiłam w blenderze.
Może macie swój pomysł na jałowcowa wersję mydła? Ktoś robił potasowe? Pochwalcie się jak używacie jałowca w kosmetyce.
Literatura
https://www.hindawi.com/journals/isrn/2014/634723/
https://destylarnia-olejkow.mozello.pl/warsztaty/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665443/
https://rozanski.li/482/juniperus-communis-l-jalowiec-pospolity/