Olej z nasion czarnej porzeczki

Chciałabym Wam przybliżyć olej z czarnej porzeczki i jego właściwości.

Już w XII wieku ks. Kluk zachwalał czarne porzeczki – “iagodki.. czarne na długim prętku porządkiem wiszące, które lubo kwaśne przecież i surowe dobre, a ieszcze lepsze smażone i robi się z nich wino tym sposobem, iak z winnych jagod, niewiele pospolitem ustępujące”

Z dawien dawna wiedziano, że czarna porzeczka jest pożyteczną rośliną. Jej staropolska nazwa to Smrodziny. W monografii z 1883 r. pt. “Rośliny użyteczne u ludu litewskiego z okolic Słonima Wołkowsyak i Prużanny, etnograf Michał Fedorowski zawarł obserwację: “W bardzo wielu wsiach, tuż przy chatach, dają się widzieć małe sadki, w których oprócz grusz i jabłoni (…) są także agrest, berberys i smrodziny”. Nie miała ona jednak zbytniej popularności, dopiero odkrycie na początku XX w. znacznych ilości witaminy C przysporzyło porzeczce popularności na większa skalę.

 

 

 

W medycynie ludowej

W medycynie ludowej napar z liści czarnej porzeczki stosowano w przypadku anginy, stanów zapalnych jamy ustnej, krwawienia z dziąseł, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Nasiona czarnej porzeczki zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecny w nasionach GLA (kwas gamma linolenowy) odgrywa ważną rolę w zapobieganiu alergii i chorób przebiegających ze stanami zapalnymi. Zawiera także dużo związków przeciwutleniających (flawonole, antocyjany, fenolokwasy). Podobne właściwości antyoksydacyjne zaobserwowano w przypadku wytłoków z nasion aronii. Soki z aronii i czarnej porzeczki naprawdę bardzo skutecznie pomagają wymiatać wolne rodniki.

 

Potencjał antyoksydacyjny porzeczki

Potencjał antyoksydacyjny porzeczki jest związany przede wszystkim z obecnościa antocyjanów, którym sok zawdzięcza swoja barwę. Są one skuteczne nie tylko kosmetycznie, ale także w prewencji chorób układu krążenia gdyż rozszerzają naczynia wieńcowe i poprawiają przepływ krwi.
Witamina C, o której wcześniej wspomniałam odgrywa istotna rolę w oddychaniu komórkowym i wspiera wytwarzanie kolagenu, wspomaga gojenie ran.

 

Olej z czarnej porzeczki ma wiele zastosowań

Olej z czarnej porzeczki ma wiele zastosowań m. in.:

  • właściwości przeciwnowotworowe,
  • korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i układ krążenia, na glikemię, na stres, na proces widzenia

Charakteryzuje się on ponadto dużą zawartością witaminy E oraz steroli. Z racji dużej ilości GLA ma zastosowanie w przypadku cer ze skłonnościami do:

  • alergii,
  • trądzikowych,
  • łuszczycowych,
  • z atopowym zapalenie skóry.

O tym będzie osobna notka 😃


W poniższych kremach zastosowałam różne składy z myślą o dwóch typach cery. Jeden lżejszy z olejem ze słodkich migdałów, który macerował kwiat nagietka, olej z nasion truskawek, jojoba i abisyński. W drugim olej z opuncji, czarnej porzeczki, meadowfoam, makowy, arganowy, skwalan. Wszystko z wywarami z ziół takich jak uczep trójlistkowy, przewrotnik pospolity oraz żel z siemienia.
Ciekawych większej dawki wiedzy zapraszam do badania autorstwa J. Jessa i K.K. Hozyasz pt. “Czarna porzeczka i olej z jej nasion – fitoterapeutyczne panaceum?, Pobl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 14-23

Udostępnij w social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Kategorie

O autorze

Katarzyna Kochnowicz

Katarzyna Kochnowicz

Zapraszam Cię w moje strony na opowieści o roślinach, spacer botaniczny i wspólne warsztaty. Napijemy się niepowtarzalnej lokalnej herbaty pachnącej łąką i lasem.

Facebook

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wpisy na blogu

Mydła
Katarzyna Kochnowicz

Mydło z mlekiem mamy.

  Mleko mamy jako kosmetyk służy dziecku od pierwszych dni życia. Parę kropel dodane do kąpieli koi delikatną skórę, natłuszcza ją. Goi brodawki. Jeśli ktoś

Czytaj artykuł »